Insatsområden
Under de tre övergripande målen i strategin finns ett antal insatsområden.
Alla projekt som beviljas stöd från Leader Gute ska passa in under ett insatsområde.
Mål 1 Hållbart småföretagande
Projekt inom dessa insatsområden ska verka för ökad konkurrenskraft i befintliga och nya företag och branscher, att arbetstillfällen finns kvar och att nya tillkommer.
Insatsområden
1.1 Ökad kompetens i lokala företag
För att företag i olika branscher ska kunna växa, finns det behov av ökad
kompetens i små och medelstora företag. Det finns också behov av relevant
kompetens för att företagare som är i ett uppstartsskede ska få bra möjligheter att
bli konkurrenskraftiga. Företagare som ser ett gemensamt behov kan med hjälp
av leadermetoden ha möjlighet att i projektform genomföra kompetensutveckling
i form av t ex kurser, studiebesök och rådgivning.
1.2 Nya lokala, nationella och internationella nätverk
För att öka små och medelstora företags konkurrenskraft behövs mer nätverksaktiviteter, gemensamma distributionslösningar, klusterbildningar inom och emellan företag och branscher. Dessutom behövs utveckling av gemensamma marknadsföringskoncept, ökade möjligheter till bra omvärldsbevakning samt kontakter med nationella och internationella nätverk. Företagare i samverkan kan med hjälp av leadermetoden ha möjlighet att i projektform utveckla fysiska och virtuella mötesplatser och koncept. Det finns goda möjligheter till nya samarbeten, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
1.3 Främja utveckling av företag samt produkter och tjänster
Förädlingsgraden på öns produkter och tjänster behöver utvecklas. Stöd i olika former behövs för att hjälpa nya och befintliga företagare att hitta bra former för företagande samt utveckling av produkter och tjänster. Sociala företag och kooperativ är en form som bör kunna användas mer. Nödvändiga generationsväxlingar (ägarskiften) i små och medelstora företag är ibland problematiska att genomföra. För att tänka nytt behövs goda exempel på hur det går att göra lösningar. Det kan vara avgörande för att en del företag ska kunna överleva och utvecklas. Företagare i samverkan kan med hjälp av leadermetoden ha möjlighet att i projektform jobba med dessa frågor.
Mål 2 Leva och verka på hela ön
Projekt inom dessa insatsområden ska verka för ökade praktiska möjligheter till hållbart boende och arbete, ökade förutsättningar för att göra saker ihop, för ökad tillgänglighet till en god och
hållbar närmiljö samt ökad möjlighet till livskvalitet, socialt liv och god hälsa.
Insatsområden
2.1 Möjlighet att bo och bygga
Det behövs nya smarta lösningar och goda exempel på hållbara sätt att exempelvis hantera vattenhushållning, vattenförsörjning och avloppshantering. Det kan vara avgörande för val av bostad och är ett hinder i vissa områden. Det handlar också om brist på boendealternativ i en del socknar, där det är önskvärt att ta fram modeller och metoder för att lokalt och tillsammans underlätta för att skapa tillgång. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap för att underlätta praktiska möjligheter att bygga och bo.
2.2. Möjlighet till utbildning och jobb
Idag är det många som är beroende av bil för att ta sig till studier, arbete eller serviceorter för att handla, gå på bibliotek etc. För att underlätta vardagen, på ett miljöinriktat vis utan bil, behövs alternativa transportlösningar t.ex. pooler för samåkning och frakt. Lösningar kan tas fram med hjälp av appar och andra digitala hjälpmedel. Det kan också handla om att förflytta arbetsplatsen till människorna, skapa gemensamma arbetsplatser för distansarbete. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap för att underlätta praktiska möjligheter att förflytta sig alternativt skapa lokala arbetsplatser.
2.3 Möjlighet till gemensamma aktiviteter
Möjligheterna att behålla, utveckla och nyskapa gemensamma rum/mötesplatser behöver utvecklas. Det kan handla om att upprätta planer för bättre ekonomi i driften av byggnader och anläggningar, möjliggörande av tekniska lösningar för att gemensamma IT-aktiviteter ska kunna utvecklas och utveckling av miljöer för ökad fysisk och mental aktivitet, t.ex. LAN, kortspel, utegym, naturleder, teater m m. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap för att underlätta praktiska möjligheter för gemensamma aktiviteter med inriktning på fritidsaktiviteter.
2.4 Hållbar miljö
Lokalt kan invånarna tillsammans bevara och/eller utveckla sitt landskap utifrån de miljövärden som finns runt omkring. Det kan handla om vattnet i landskapet och det omgivande havet med sina vikar runt Gotlands kust. Det kan också handla om natur- och kulturmiljövärden. Miljöarbetet gynnar ekosystemtjänster och ger många mervärden för lokalbefolkningen, besökare och för näringslivet.
Samarbete och kunskapsutbyte med andra områden i Sverige och i andra länder är viktiga faktorer för innovativa former och metoder. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap för att ta tillvara möjligheterna som finns kopplade till en hållbar miljöutveckling.
2.5 Öka invånarnas kunskap och möjlighet att delta i den demokratiska processen
Erfarenheterna och åsikterna från lokalnivån behöver tas tillvara bättre i samhället. Dialogen behöver stärkas mellan enskilda invånare, lokala
utvecklingsaktörer och beslutsfattare. Kopplingen mellan landsbygden och staden behöver bli tydligare. Former för dialog och demokrati behöver utvecklas. De ökade möjligheterna med IT-baserad dialog är en möjlighet bland flera. Det finns behov av att skapa ökat intresse hos invånarna i frågor som rör samhället vi lever i och ökad kunskap kring IT-användning. Genom att använda leadermetoden kan invånarna, i projektform, utveckla tankar, idéer och kunskap för att underlätta för många fler att bli delaktiga i beslut. Det handlar även om att inkludera de grupper som idag inte känner sig som en del av samhället, t.ex. personer med funktionshinder, ungdomar och utlandsfödda.
2.6 Kunskap om lokal ekonomi och metoder för lokal utveckling
En fråga som är av stor vikt är nya möjliga finansieringsformer för föreningar, organisationer och företagare som vill utveckla verksamhet. Här är det viktigt att stödja nya tjänster som ger ökad tillgång på lokalt kapital. Mer kunskapsunderlag kring bygdens ekonomi och sociala kapital behöver tas fram och synliggöras, för fortsatt utveckling lokalt på mindre orter eller i geografiskt avgränsade områden. Praktisk tillämpning som kan tjäna som goda exempel kan också utvecklas. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar,
idéer och kunskap för att lägga en bra grund för fortsatt lokal utveckling.
2.7 Ökade möjligheter till en hälsofrämjande vardag
Det finns mycket att göra tillsammans för att öka förutsättningarna för god hälsa bl a genom kunskapshöjning och ökad tillgång till friskvårdsaktiviteter på nära håll. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap för att stimulera god social och fysisk hälsa.
2.8 Ökade möjligheter till sysselsättning för alla
Arbetslöshet, låg inkomst och en känsla av utanförskap skapar ohälsa. Insikten att alla behövs för att Gotland ska bli en plats där alla kan arbeta och bo måste förankras hos gotlänningarna. Fördomar och rädslor ska bekämpas med kunskap och goda exempel. För att främja individens möjligheter behövs strukturer för nätverksbyggande, utbildning och en personlig valfrihet. Fler och nya möjligheter för att underlätta övergång mellan studier och arbetsliv, t ex mentorskap och praktikplatser behövs. Det är viktigt att behovet hos arbetsgivarna tydliggörs och att kunskapen höjs hos både arbetsgivare och arbetstagare. Kunskap i olika former behövs för att förbättra människors ställning på arbetsmarknaden, det gäller särskilt kvinnor, ungdomar, nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Sociala innovationer skapas när underifrånperspektiv på nya sätt möter sociala behov som inte tillgodoses av marknaden eller den offentliga sektorn. En samhällelig innovation riktar sig till hela samhället. Här finns möjligheter för en tydligare samverkan mellan stad och land. Genom att använda leadermetoden kan flera aktörer i projektform utveckla möjligheter för fler att komma ut i arbetslivet.
Mål 3 Förnyelsebar energiomställning på Gotland
Projekt inom dessa insatsområden ska verka för minskad miljöbelastning genom omställning till ett samhälle som är energisnålt och som bygger på förnyelsebara energikällor.
Insatsområden
3.1 Samverkan för lokal energiomställning
Goda exempel på gemensamma ekonomiska, praktiska lösningar kan initieras och genomföras på en mindre ort eller i ett avgränsat geografiskt område. Det handlar om ett helhetsgrepp där energieffektivisering och lokal energiproduktion kan skapa hållbara lokalsamhällen utifrån ett kretsloppstänkande. Genom att använda leadermetoden kan invånarna, i projektform, utveckla tankar, idéer och kunskap för att få fram underlag för gemensam energiomställning på en ort eller i ett område.
3.2 Öka användningen och/eller produktionen av förnyelsebar energi
Fler lokala tillämpningar av användning av förnybar energi för bland annat byggnader och transporter både på land och till havs behövs. Fler lokala tillämpningar av användning och produktion av förnybar energi behövs. Genom att använda leadermetoden kan invånarna i projektform utveckla tankar, idéer och kunskap samt praktiska försök för att öka användningen och produktionen av förnyelsebar energi på Gotland och från det kringliggande havet. Området biogasanvändning och- produktion bör utvecklas vidare, liksom småskalig elproduktion och användning av elfordon. Detta är exempel på områden där Gotland ligger långt framme. Kontakt med forskning kring förnyelsebar energi kan ge nya infallsvinklar.