Om Leader
Leader är en metod för landsbygdsutveckling som används inom EU. Metoden bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Det betyder att det är de som bor och verkar i ett område som tillsammans driver och påverkar utvecklingen i området.
Leaderområden finns i hela Sverige. I varje område tar privat, ideell och offentlig sektor gemensamt fram en lokal utvecklingsstrategi där man kommer överens om vad man ska prioritera för insatser under kommande programperiod. Projekt som beviljas stöd ska bidra till att målen i utvecklingsstrategin uppfylls.
Själva ordet Leader är en förkortning av franska ”Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l´Economie Rurale”. Det betyder ”samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden”.
Metodens grundpelare
Leadermetoden bygger på följande grundpelare:
Trepartnerskap – Beslut om projektstöd fattas av en styrelse – LAG (Local Action Group) som är sammansatt av personer med lokal förankring och kunskap som verkar i området. Sammansättningen bygger på att offentliga aktörer (främst kommunerna), ideella aktörer (lokala eller regionala föreningar) samt privata aktörer (lokala företagare) sitter i LAG och gemensamt beslutar var pengarna hamnar. Detta tar ned besluten på en mer lokal nivå och tillför lokal kunskap till organisationen.
Underifrånperspektiv – det är de som bor och verkar på orten som ska vara med och påverka utvecklingen. Ett Leaderprojekt ska vara lokalt förankrat hos så många parter som möjligt och ge en bred positiv inverkan på den lokala ekonomin.
Nätverkande – Leaderprojekt bör bestå av flera parter som samverkar och jobbar mot gemensamma mål. Många ska få nytta av projektet.
Långsiktighet – Projekten ska leda till långsiktiga resultat och utmynna i verksamhet som är hållbar på både det ekonomiska, sociala och ekologiska planet. Leader är ingen snabbmetod utan en metod som sätter igång långsiktig utveckling med hjälp av lokala aktörer.
Överförbarhet – En central del är att dela med sig av kunskaper och erfarenheter till andra. De som får projektstöd ska redovisa hur arbetet går och vilka resultat man uppnått.
Mer om leadermetoden
Vad innebär lokalt ledd utveckling och vilka resultat kan det leda till? Se en film skapad av LUS, Lokal Utveckling Sverige och Landsbygdsnätverket.
Se en film om vad olika projekt betytt för människor runtom i Europa! (Farnet, nätverket för europeiska fiskeområden)
Landsbygdsnätverkets film om leadermetoden.