Cykel

Sommartips från Leader Gute

2020-06-15

Här kommer lite tips på passande sommaraktiviteter (som Leader Gute på ett eller annat sätt varit delaktig i)!

 1. Cykla nya Gotlandsleden
  Gotland har upplevts som ett cykelparadis sedan 70-talet då ordet cykelsemester introducerades i Ulf Lundells debutroman Jack. Även idag vill många cykla på Gotland och det är inte svårt att förstå varför (!). Nya Gotlandsleden blev klar  2019 och sträcker sig från Fårö i norr till Hoburgen i söder, en sammanlagd sträcka på 543 kilometer. Cykelleden är markerad med röda skyltar och passerar gårdsbutiker, hantverkare, loppisar, cafeer och badplatser. För att inte nämna raukar, historiska lämningar och andra sevärdheter. Svenska Cykelsällskapet har (i ett Leaderprojekt) uppdaterat Gotlandsledens skyltning så att leden nu är väl markerad och lätt att följa.
  Om Gotlandsleden
  Cykla på Gotland
  Picknick
 2. Besök Mästerby prästänge
  22 kilometer söder om Visby ligger Mästerby. Enligt muntlig tradition var det här det avgörande slaget mellan danskar och gutar stod, vid Valdemar Atterdags invasion av ön år 1361. Fynd från de arkeologiska undersökningarna finns utställda i det lilla museet i församlingshemmets uthus. Mästerby änge är ett av de största, hävdade ängena på Gotland. Ta med picknickkorgen och njut av den gröna omgivningen och fågellivet. I änget finns stig anlagd och ett gotländskt bandtun inhägnar platsen. Stigen och bandtunet anlades som en del av ett Leaderprojekt.
  Mästerby prästänge
  Vandring
 3. Gå vandringsleden i Hageby 
  I kulturlandskapet runt Hageby träsk finns en vandringsled på 2,6 kilometer alternativt 3,5 kilometer. Längs leden hittar du bland annat en fornborg, gravlämningar, och en medeltida kvarnruin. Informationstavlor finns uppsatta längs leden och här finns också badplats, grillplats och utsiktsplats (nivåskillnaden är hela 32 meter). Vandringsled och informationstavlor har tagits fram av Etelhems Hembygdsförening i ett Leaderprojekt.
  Hageby vandringsled
  Pir med båt
 4. Fiska och bada i Husbodarnas fiskeläge
  Husbodarnas fiskeläge ligger i Alanäsviken på Fårö. Här finns inga skyddade naturhamnar men ett antal äldre landningsplatser, ofta bestående av några sjöbodar, båthus och små länningar (stenpirar). Husbodarnas utsatta läge gör att vind och sjö tar hårt på hamnen. I ett Leaderprojekt, som drevs av Husbod samfällighetsförening, renoverades hamnen och blev därmed tillgängligare för allmänheten. Idag möts här seglare, fritidsfiskare och den nyrenoverade piren erbjuder fina bad.
  Husbods fiskeläge
  Ånglok
 5. Ta Gotlandståget
  Mellan Hesselby station i Dalhem och Roma kan du åka Gotlandståget på en levande museijärnväg. Vid Hesselby station finns järnvägsmuseum med utställning av dressiner, loklampor, biljetter, foton, uniformer med mera från de gotländska järnvägarna. Här hittar du även en butik och Hesselby Jernvägskafé. En ny vagnverkstad har skapats av Föreningen Gotlandståget (som driver museijärnvägen) med hjälp av ett Leaderprojekt. Syftet är att stärka Gotlandstågets möjligheter att ta emot bland annat kryssningsturister från Visby.
  Gotlandståget sommaren 2020